Dementie vriendelijke Wonen Limburg

 

Kom je wel eens mensen in je werk tegen waarbij je een “niet pluisgevoel” krijgt?

Je voelt dat er iets aan de je hand is maar je kunt er nog niet direct de vinger op leggen.

Misschien heb je in je werk maar ook privé wel al eens te maken gehad met mensen die (beginnend) dementerend zijn. Medewerkers bij het WAT die bijvoorbeeld 4 keer kort achter elkaar eenzelfde melding krijgen, of je bent een wijk/complexbeheerder en krijgt van buren een signaal dat een huurder vaak ronddwaalt over de galerij.

Vragen die bij je op kunnen komen zijn:

  • Hoe kom ik er achter wat er precies aan de hand is?
  • Hoe herken ik signalen van dementie?
  • Hoe maak ik het bespreekbaar?
  • Hoe ziet het netwerk er uit en hoe zet ik het in?
  • Waar kan ik terecht voor vragen?

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in je eigen vertrouwde omgeving. De meeste ouderen willen dat. Voor mensen met dementie is dat niet anders. Een goede samenwerking tussen zorg, welzijn, woningcorporatie en gemeente kan een ingrijpende verhuizing naar een verpleeghuis uitstellen of voorkomen.

Daarom heeft Wonen Limburg het thema dementie op de agenda staan. We vinden het belangrijk onze huurders zo goed mogelijk van dienst te zijn. De komende jaren krijgen we steeds meer te maken, ook door vergrijzing, met huurders die (beginnend) dementerend zijn.

Wij willen graag dat onze huurders zo lang mogelijk op een prettige en veilige manier in hun woning en in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wij gaan de komende jaren onze huurders, maar ook de omgeving en mantelzorgers zo goed mogelijk voorbereiden.

Daarom organiseren we workshops in samenwerking met partners van Wonen Limburg. Het vergroten van kennis voor de medewerkers is een eerste stap naar een dementievriendelijk Wonen Limburg.