Inloophuis dementie

In ontmoetingscentra zoals de Graasj in Roermond kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht voor ondersteuning en lotgenotencontact.

Ondersteuning

Roermond wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn. Mensen met dementie, maar vooral hun mantelzorgers, hebben grote behoefte aan extra ondersteuning, maar ook aan contact met lotgenoten. Dankzij de Graasj kunnen ouderen uiteindelijk langer zelfstandig blijven wonen.

 Versnipperd aanbod

Dementie is een groeiend probleem in Nederland. Nu hebben 270.000 mensen dementie, waarvan er slechts 70.000 van in een instelling wonen. Elk uur van de dag komen er vier nieuwe mensen bij die de diagnose dementie krijgen. Naar verwachting lijden in het jaar 2050 een half miljoen Nederlanders aan dementie. Genezen kan niet, maar er zijn wel steeds meer vormen van ondersteuning, zoals dagverzorging, gespreksgroepen of oppas-service. Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers en hulpverleners overzicht krijgen van het grote, versnipperde aanbod, worden in de wijk ontmoetingscentra als de Graasj opgezet. Hier worden zoveel mogelijk initiatieven bij elkaar gebracht.

Rol Wonen Limburg

Wonen Limburg heeft bij dit initiatief een verbindende rol gehad. Wij hebben de Graasj, de gemeente en Hulp bij Dementie bij elkaar gebracht om dit initiatief te realiseren.