Nieuwe buren

Wonen Limburg heeft in samenwerking met Synthese “thuis in je wijk” uitgebracht. Dit is een speciale flyer met tips voor nieuwe bewoners met een buitenlandse achtergrond, zoals statushouders.

Eerste contact

Soms het eerste contact leggen moeilijk, vooral als je niet uit Nederland komt en alles nieuw is. In de flyer wordt de nadruk gelegd op de overeenkomsten die mensen – autochtonen en nieuwkomers – met elkaar hebben. Zo staan er tips in over hoe je op een gemakkelijke manier met elkaar in gesprek raakt. Daarvoor zijn een aantal kaartjes toegevoegd met praktische teksten, zoals ‘Kom je koffie drinken?’ en ‘Waar kom je vandaan?’.

Meertalig

Om zoveel mogelijk ‘nieuwkomers’ te bereiken, is de flyer opgesteld in NL-ENG-NL en NL-Arabisch-NL. Wanneer mensen elkaar kennen en elkaar durven aan te spreken, komt dit ten goede van het leefklimaat in de wijk. Zo zullen ze eerder bij elkaar aankloppen als er overlast wordt ervaren of als iemand hulp nodig heeft of juist wil helpen. Als je voor elkaar open staat, gaat er een wereld open. En wie vindt het nou niet leuk om hartelijk welkom geheten te worden?

Rol Wonen Limburg

Wonen Limburg is als partner aangehaakt bij de innovatiegroep die Synthese heeft opgezet. De flyer is ontwikkeld naar aanleiding van vragen van veel ‘nieuwkomers’ in de wijk. Ook buurtbewoners willen wel graag in contact komen met de nieuwe bewoners, maar vinden een eerste stap zetten vaak lastig en spannend. De flyer kan helpen om het ijs te breken en zorgt dat buurtbewoners meer leren over elkaars cultuur en gewoontes.