Samen Buurten en Proeven

Op 1 oktober, de ‘Dag van het Huren’, leren statushouders en buurtbewoners in Weert elkaar kennen door een praatje en een hapje.

Taalprobleem

Voor vluchtelingen – die meestal het Nederlands nog niet onder de knie hebben – is het moeilijk om in contact te komen met wijkbewoners. Om het inburgeren gemakkelijker te maken, hebben Wonen Limburg, Punt Welzijn en Vluchtelingenwerk de handen ineen geslagen. Zij bedachten een laagdrempelig evenement dat contacten in de wijk moet stimuleren. Samen proeven en buurten moet de wijkbewoners en vluchtelingen tot elkaar brengen. Kleine gerechten die de vluchtelingen zelf hebben bereid en meegebracht, helpen bij het breken van het ijs. En die formule werkt. Al werden de bijeenkomsten vooral bezocht door statushouders en minder door wijkbewoners.

Meerdere locaties

In Weert werd in 2016 en 2017 op drie plekken samen gebuurd en geproefd. Zo kwamen meer dan vijftig nieuwsgierige wijkbewoners naar de bijeenkomst in de ontmoetingsruimte in de Serviliusstraat. Ook in de Hangout op Boshoven en Buurthuis Fatima kwamen Weertenaren en nieuwkomers bij elkaar voor een gezellig praatje en een lekker hapje.

Rol Wonen Limburg

De rol van Wonen Limburg is aanjagen en verbinden en aanwezigheid tijdens de activiteit.

In 2016 heeft Wonen Limburg een financiële bijdrage verstrekt voor het aanschaffen van de ingrediënten voor de hapjes. In 2017 heeft de welzijnsorganisatie Punt Welzijn de kosten voor haar rekening genomen.